18 Φεβ 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007
  • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Αυξημένα κέρδη εμφανίζει η εταιρία SPRIDER και έντονη παρουσία στα Βαλκάνια. Διαθέτει μεγάλης χωρητικότητας καταστήματα στην Σόφια και τα Σκόπια, ενώ εντός του έτους αναμένονται καταστήματα σε Βουκουρέστι, Κύπρο και ένα επιπλέον στη Βουλγαρία. Η εταιρία φιλοδοξεί μέχρι το 2013 να αριθμεί 100 καταστήματα σε Ελλάδα και 30 στο εξωτερικό. Κύριος λόγος επιτυχίας της θεωρείται το ότι παράγει η ίδια τα προϊόντα της και δεν χρεώνεται το επιπλέον κόστος συνεργαζόμενων εταιριών κατασκευής. Επιπλέον, η εταιρία εκμεταλλεύεται το κενό που υπάρχει μεταξύ των προϊόντων πολυτελείας και των προϊόντων χαμηλού κόστους, προσφέροντας εμπορικά ρούχα μεσαίου κόστους αλλά προσεγμένου σχεδιασμού και υφασμάτων. Το ποσοστό της αγοράς που εκτιμάται ότι της αντιστοιχεί υπολογίζεται στο 35%, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό και επικερδές.
  • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεργασία του Giorgio Armani με την εταιρία L’Oreal αναφέρει αθηναϊκή εφημερίδα, για τη δημιουργία σειράς καλλυντικών. Το άρθρο τονίζει ότι ο οίκος Armani διοικείται από το 1975 από τον ίδιο τον Giorgio Armani, ο οποίος εξακολουθεί να συγκεντρώνει το 100% των μετοχών της εταιρίας του χωρίς να έχει εξαγοραστεί από τους ομίλους που έχουν απορροφήσει τους περισσότερους οίκους μόδας. Σημειώνεται ασφαλώς ότι η εταιρία Armani δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή ρούχων πολυτελείας, αντιθέτως αυτή είναι από τις λιγότερο επικερδείς επιχειρήσεις του κ. Armani. Οι σειρές αρωμάτων με την επωνυμία του, η θυγατρική με τα είδη σπιτιού, τα ξενοδοχεία πολυτελείας στα ΗΑΕ, καθώς και η σειρά Exchange που συναγωνίζεται ομίλους όπως η Zara σε ΗΠΑ, Ασία και Αγγλία, αποτελούν τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις του οίκου.
ΕΛΛΑΔΑ
Η έκκληση των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων προς τους Έλληνες καταναλωτές να είναι πιο επιλεκτικοί με τα ρούχα τους αναφέρεται σε άρθρο αθηναϊκής εφημερίδας. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κατηγορούνται για την απομάκρυνση τουλάχιστον 100.000 τόνων ρούχων από τις ντουλάπες τους με σκοπό την αγορά νέων κάθε χρόνο. Τα ρούχα αυτά πετιούνται διότι είναι φθηνά και αντικαθίστανται με εξίσου φθηνά ρούχα αμέσως μόλις ο καταναλωτής τα βαρεθεί ή όταν αυτά, όπως αναμένεται λόγω χαμηλής ποιότητας, παρουσιάσουν το παραμικρό ελάττωμα. Έτσι η παραγωγή ρούχων χαμηλής ποιότητας και αντίστουχου κόστους αυξάνεται συνεχώς. Το μεγάλύτερο πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή τους είναι εξαιρετικά ζημιογόνα για το περιβάλλον. Επιπλέον η ανακύκλωσή τους δεν έχει διευθετηθεί επιτυχώς. Τα καθαρά υφάσματα, βλ. 100% βαμβάκι, κα, δεν αποτελούν πάντα οικολογική λύση καθώς, ιδιαίτερα τα βαμβακερά, καλλιεργούνται με κατασπατάληση ενέργειας και φυσικών πόρων, ενώ το πλύσιμο τους είναι τακτικό, δεδομένου ότι απορροφούν εύκολα οσμές, και απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες. Οικολογικές λύσεις αποτελούν τα ρούχα από οργανικές ίνες, τα ανακυκλωμένα συνθετικά, τα πλυντήρια με χαμηλή κατανάλωση νερού και τα οικολογικά απορρυπαντικά που δεν περιέχουν ρυπογόνα συστατικά.
  • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Εκτενές άρθρο για τις διαδικτυακές πωλήσεις συναντάμε σε αθηναϊκή εφημεριδα. Το άρθρο εστιάζεται στο ιταλικό ηλεκτρονικό κατάστημα Yoox, το οποίο προέβη σε πώληση συλλεκτικών ρούχων του οίκου Chanel από το 1930 ως τις συλλογές του Karl Lagerfeld. Οι πωλήσεις ολοκληρώθηκαν σε ελάχιστο χρόνο, καθώς όλα τα κομμάτια πωλήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κατ’ απαίτηση του ιδιοκτήτη που δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την σπανιότητα των ρούχων αυτών. Το ηλεκτρονικό αυτό κατάστημα ξεκίνησε το 2000 με ρούχα παλαιότερων συλλογών γνωστών οίκων μόδας, επιλεγμένα από γνωστή στυλίστρια. Πλεόν περιλαμβάνει αποκλειστικές δημιουργίες νέων σχεδιαστών. Η επόμενη διάθεση συλλεκτικών κομματιών αφορά τον οίκο Dior, ενώ έχει προηγηθεί ο οίκος Gucci. Πλεόν η εταιρία Yoox δημιουργεί ηλεκτρονικά καταστήματα για οίκους και σχεδιαστές. Το παράδειγμά της ακολούθησε ο Armani ο οποίος διαθέτει την συλλογή Emporio εξ ολοκλήρου μέσω του διαδικτυακού του καταστήματος, καταρρίπτοντας έτσι την άποψη ότι με την ηλεκτρονική διάθεση χάνεται το κύρος της επωνυμίας και της αποκλειστικότητας στην πολυτέλεια. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης ειδών πολυτελείας γνωρίζουν αυξημένα κέρδη, παρακάμπτωντας τα αρχικά εμπόδια, όπως η πρόσβαση επισκεπτών με χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης, απλοποιώντας τα γραφικά τους, εμμένοντας στην άμεση παράδοση, την πολυτελή συσκευασία, τις ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, τις θεματικές αποκλειστικότητες αλλά και την απόλυτη διακριτικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

it's all greek fashion to me