Κάθε χρόνο χιλιάδες κροκόδειλοι αλμυρού νερού εκτρέφονται σε φάρμες στην Αυστραλία προκειμένου να εξαχθεί το δέρμα τους στο Παρίσι για να μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα αξεσουάρ του κόσμου.
Ο γαλλικός οίκος παραδέχθηκε δημόσια ότι έχει καταφύγει στην εκτροφή κροκοδείλων προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για τις διάσημες τσάντες, όπως η τσάντα Μπίρκιν.
«Χρειαζόμαστε τρεις με τέσσερις κροκόδειλους για να φτιάξουμε μία τσάντα μας, έτσι πλέον εκτρέφουμε τους δικούς μας κροκόδειλους σε δικές μας φάρμες, κυρίως στην Αυστραλία», είπε ο κος.Τόμας, διευθύνων σύμβουλος του οίκου.
Δήλωσε ότι ο οίκος Hermes παράγει 3.000 τέτοιες τσάντες το χρόνο, κάποιες από τις οποίες μπορούν να αποφέρουν στον οίκο πάνω από 30.000£. Είναι δε τόσο δημοφιλείς που χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ως και χρόνο σε λίστες αναμονής προκειμένου να τις αποκτήσουν.
«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ζήτηση», είπε ο κος.Τόμας. «Έχουμε μαζική υπέρ-ζήτηση. Περιοριζόμαστε από την δυνατότητα εκπαίδευσης νέων τεχνιτών επεξεργασίας δέρματος».
Οι κροκόδειλοι της Αυστραλίας είναι γνωστοί για τις δολοφονικές τους επιθέσεις – τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους εννιά μήνες. Παρόλα αυτά, τα γιγάντια ερπετά είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην βιομηχανία της μόδας καθώς παρέχουν το καλύτερο δέρμα στον κόσμο για την παραγωγή πολυτελών προϊόντων.
Ο κος.Μπέρνς, ιδιοκτήτης εκτροφείου κροκοδείλων στην Αυστραλία δεν επιβεβαιώνει αν ο οίκος Hermes αποτελεί πελάτη του, δηλώνει όμως ότι πουλά όλα τα δέρματα του σε Ευρωπαϊκούς οίκους μόδας, καθώς και ότι οι κροκόδειλοι της Αυστραλίας είναι οι καλύτεροι στον κόσμο αλλά και οι πιο επιθετικοί, ως εκ τούτου και οι πιο δύσκολοι στην εκτροφή τους.
Δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος κροκόδειλος είναι ο καλύτερος λόγω υφής, μεγέθους και σχεδίου. Κάθε ένας έχει το δικό του μοτίβο δέρματος, σαν τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα, και αυτό συντελεί στην μοναδικότητα του κάθε προϊόντος.
Ο κος. Μπέρνς δεν αποκαλύπτει πόσο κοστολογεί το κάθε κομμάτι κροκοδείλιου δέρματος, αλλά διευκρινίζει ότι συνήθως προέρχονται από κροκόδειλους ηλικίας τεσσάρων ετών και μήκους 1,85 εκατοστών. Επίσης αναφέρει ότι κάνει αυτή τη δουλειά τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Αν και υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια τσαντών χειρός του οίκου Hermes, από διάφορα είδη δέρματος, το δέρμα κροκοδείλου είναι το πιο ακριβό.
«Οι κορυφαίοι οίκοι μόδας είναι πολύ εκλεκτικοί, έτσι χρησιμοποιούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του δέρματος της κοιλιάς του ζώου προκειμένου να φτιάξουν τις διάσημες τσάντες τους», λέει ο κος. Μπέρνς.
Η ακτιβιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA έχει ζητήσει τη διακοπή της χρήσης δέρματος κροκοδείλου από τους οίκους μόδας.
Ο αντιπρόεδρος της PETA Νταν Μάθιους υποστηρίζει ότι η ιδέα εκτροφής και θανάτωσης κροκοδείλων για την κατασκευή παλαιομοδίτικων και υπερτιμημένων τσαντών θα έπρεπε να προκαλεί την απέχθεια κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον κάποιου που ασχολείται με τη μόδα. Επίσης, λέει ότι αν ο οίκος Hermes θέλει να ηγείται στη βιομηχανία της μόδας, θα πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει ζώα για λόγους ψυχρής ματαιοδοξίας και να χρησιμοποιεί τεχνητό δέρμα κροκοδείλου.
Η Αυστραλιανή διευθύντρια του οίκου Hermes, Καρίν Άπτον Μπέηκερ λέει ότι ο αριθμός των τσαντών από δέρμα κροκοδείλου που κατασκευάζει ο οίκος αφορά λιγότερο από το 4% της παραγωγής τσαντών του και τονίζει ότι είναι απολύτως συμμορφωμένοι με όλους τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες.
Τα δερμάτινα είδη του οίκου Hermes αφορούν το 40% της επιχείρησης και είναι τα πιο ισχυρά ακόμη και με την ισχύουσα οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον κο. Τόμας, ο οποίος αναφέρει ότι προσλαμβάνουν πάνω από 100 εργάτες το χρόνο ενώ διαθέτει ήδη 2000 τεχνίτες στις εγκαταστάσεις του στη Γαλλία.
Ο κος.Τόμας λέει ότι ενώ ο όμιλος προωθεί και άλλους τομείς της βιομηχανίας, για να μην εξαρτάται τόσο από τις δερμάτινες τσάντες, ο τομέας αυτός εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
it's all greek fashion to me
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου